Verduurzaming
Bewust omgaan met energie en efficiënter gebruik van energie levert een bijdrage aan een duurzaam milieu. Zo kunnen we de aarde beter bewaren voor onze (klein)kinderen. En het levert vaak ook nog een besparing van onze vaste lasten op.
De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in verduurzaming van onze woningen, zodat ze minder energie verbruiken. Want oudere woningen zijn vaak niet energiezuinig. Het vervangen van enkel glas door isolerende beglazing en het aanbrengen van extra isolatie in de muren, vloeren en daken zijn daarbij belangrijke stappen. Met deze maatregelen gaan wij door totdat al onze woningen zijn verduurzaamd. Dit duurt echter nog jaren omdat we niet alles in een keer kunnen doen.
Hieronder leest u enkele veel gestelde vragen over wat wij doen op het gebied van verduurzaming.
Veel gestelde vragen
-
De komende jaren blijven we zo veel als mogelijk woningen isoleren waardoor de warmtevraag van de woning lager wordt. Want hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe lager de vraag naar warmte. En hoe lager de vraag naar warmte hoe lager de energierekening.
De woningen met een energielabel E, F en G zijn het minst goed geïsoleerd. Deze woningen gaan we vóór 2028 verbeteren. We hebben nog zo’n 350 van dit type woningen en we willen deze huurders het liefst zo snel mogelijk helpen. In 2050 willen we ons gehele woningbezit CO2-neutraal hebben. Daar moet nog wel wat voor gebeuren. We hebben hiervoor een CO2-koersplan gemaakt.
-
Het kan ook zijn dat de woning technisch gezien niet goed kan worden verduurzaamd. We gaan dan onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om de woning toch te verduurzamen. Sloop met vervangende nieuwbouw kan een optie zijn. Dit is echter altijd de duurste en laatste keuze.
-
Na 2028, als we klaar zijn met de woningen met een E, F en G label, gaan we verder met de woningen met een energielabel D, C of hoger. Het komt ook voor dat er in een gebouw of in een rij woningen, woningen zijn met een E, F en G label maar ook woningen met een energielabel C of D. Deze woningen nemen we meteen mee als we het gehele gebouw of de gehele rij gaan verduurzamen.
-
We isoleren ook woningen op deze zogenaamde natuurlijke momenten. Als we bijvoorbeeld de dakbedekking vervangen, brengen we ook een betere isolatielaag aan. Als we kozijnen vervangen of schilderen, dan vervangen we ook het nog aanwezige enkele glas voor isolatieglas (dubbel glas). En bij keukenvervanging plaatsen we, waar dat mogelijk is, een aansluiting voor elektrisch koken.
Het komt ook voor dat uw woning niet wordt verduurzaamd maar op de korte termijn wordt vervangen. We gaan dan bij het onderhoud niet verduurzamen.
-
We zetten ons in voor een energiezuinige en duurzame woningvoorraad. Het lijkt nog ver, maar we moeten ons daar nu al op voorbereiden: een CO2 neutrale woningvoorraad in 2050. Daar moet nog wel wat voor gebeuren. We hebben hiervoor een CO2-koersplan gemaakt. We gaan naar CO2-neutrale woningen in drie stappen.
Stap 1: Door al onze woningen eerst goed te isoleren.
Stap 2: Toepassen van duurzame oplossingen om onze woningen te verwarmen zonder gebruik te maken van gas. Dit kan bijvoorbeeld met (all-)electric warmtepompen, elektrische verwarming enz.
Stap 3: Opwekken van energie (door bijvoorbeeld zonnepanelen) om de toegenomen vraag naar elektriciteit voor een deel op te vangen door opwekking van energie.
-
Het liefst willen we zo snel als mogelijk alle woningen perfect verduurzamen en dus alle stappen tegelijk uitvoeren. Maar dat gaat helaas niet. Voor het verduurzamen van woningen is tijd én geld nodig. We kunnen het simpelweg niet allemaal tegelijk betalen en georganiseerd krijgen.
En omdat we liever zoveel mogelijk mensen willen helpen zijn we al jaren bezig met de belangrijkste stap en dat is stap 1, het ‘isoleren’ van de woning. Daarom blijven we ook de komende jaren zo veel als mogelijk woningen isoleren waardoor de warmtevraag van de woning lager wordt. Want hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe lager de vraag naar warmte. En hoe lager de vraag naar warmte hoe lager de energierekening.
-
Ieder huis is uniek en vraagt om een eigen aanpak, daarom doen we de dingen soms anders. Hierin laten we ons adviseren door experts. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren veel geleerd en passen we de nieuwste technieken toe.